grotto-like, sibling residences elevate the rough expression of unfinished wood

swedish architecture office arklab creates a set of twin residences that share common construction methods, materials and finishes. located in heidelberg, a town in southwestern germany, both houses have a central concrete wall that was poured on site and a solid timber frame that extends to the floor structure, roof and exterior and interior walls.


entrance to the residence
all photos by anke muellerklein

the architects aimed to minimize the finish and allow materials to appear rough and undone with the exterior clad in unfinished larch panelling and interior featuring unfinished wood. a free geometry was used in the construction to achieve sheltered outdoor spaces and privacy while the rooms are an extension of this free geometrical approach. the open-plan living areas are designed in a way where it is not possible to have an overview of the entire room from any single point with a ceiling height that varies as the room branches out in several directions.


caption of window detail


courtyard facade


kitchen area


living room


living room with open fireplace and stairs leading to upper floor


night view


night view of courtyard facade


axonometric view


plan 1


plan 2


section

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

edited by: sofia lekka angelopoulou | designboom

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.