Casa Maravilla / Laura Ortín Jiménez

Casa Maravilla / Laura Ortín Jiménez

Save this picture!

Casa Maravilla / Laura Ortín Jiménez, © David Frutos © David Frutos

© David Frutos © David Frutos © David Frutos © David Frutos + 17

Save this picture!

© David Frutos © David Frutos

Text description provided by the architects. The house is located on the outskirts of a small village, which has been gain control over the local orchard because of the urban sub-division.

Save this picture!

Typology Typology

Due to this fact, and leaving any type of orchard reference behind, we are urged to create our own private landscape which should also be personal and with the ability to provide us with rest, delight and joy. The weather of this area is mainly warm and thus the house aims to be a place of shelter and privacy.

Save this picture!

© David Frutos © David Frutos

Save this picture!

Plan Plan

Save this picture!

© David Frutos © David Frutos

The suggested project is a synonym of a racional adjustment to the urban limits which have been settled by using a square piece of 12×12 meters in the ground floor. The bearing structure has been created with the aim of increasing an extra floor. Therefore, a flat roof has been chosen.

Save this picture!

© David Frutos © David Frutos

Save this picture!

Elevation Elevation

The house has been set as a unit in which shared spaces are “L” shaped enabling the connection between both sides of the plot giving advantage to views and cross ventilation.

Save this picture!

© David Frutos © David Frutos

The free spaces of the plot make a difference between the plot ‘s irregular area and the square meter of living area. This fact enables the existance of patios with different orientations, which is a perfect solution to use them according to the season of the year. The house looks itself in a swirl of uses and patios creating a private space protected from rhytmic events.

Save this picture!

© David Frutos © David Frutos

The façade evokes the ceramic coatings of the villages and the green fence with hilly edges is a reflection of the hill that we have in front of us. We are aware that with the arrival of the high-rise buildings, the hill will not longer been seen. Nevertheless, the aim is not to be nostalgic or to create a metaphor, but to keep a memory.

Save this picture!

© David Frutos © David Frutos