pneuhaus’ atmosphere installation is a dynamic labyrinth of light

american studio pneuhaus-designed ‘atmosphere’ is an immersive light installation which isolates the sun’s rays into architectural elements in space. light and air, two substances which permeate our everyday environment on a massive scale, are isolated in this installation. as the sun’s angle changes in relation to the structure, viewers are presented with a dynamic labyrinth of light.


from the outside, there is no hint as to the inside experience

from the outside, pneuhaus’ atmosphere is a large inflatable structure in the shape of an angled cone. the form maximizes the amount of available surface area that sunlight will hit on any given day. inside, fog is mixed into the pressurized space which provides a particulate for the planes of light to be caught by. the light rays seem physical. visitors walk around and touch the light rays but can also pass right through them.


fog is added to catch the light as it passes through space

over the course of the day, the walls of light shift their position and angle as the sun’s arc progresses through the sky. atmosphere is welded together out of opaque 70 denier TPU coated nylon fabric. clear PVC is welded in specific seams to separate the panels and let in a small amount of light. the patterning of the envelope minimizes the number of unique pieces that have to be cut.


the center of the pattern is a colonnade

taking after the topological properties of carbon bonds, the structure consists of entirely equal edge length polygons (200 hexagons, 4 heptagons, 4 pentagons). pentagons are placed at the tip of the cone, creating a concavity, while heptagons are placed where the tunnel intersects the cone, allowing for a convex junction to form.


the sunlight is the most intense where it enters


visitors pose for pictures


visitors touch the light


the light has a sacred quality


a hexagon of clear seams creates an enclosed space of light


upon entering, people take a moment to experience the light


the rays of sunlight point directly at the entrance

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

edited by: maria erman | designboom

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.