The Geoff Handbury Science and Technology Hub / Denton Corker Marshall

The Geoff Handbury Science and Technology Hub / Denton Corker Marshall

Save this picture!

The Geoff Handbury Science and Technology Hub / Denton Corker Marshall, © John Gollings © John Gollings

© John Gollings © John Gollings © John Gollings © John Gollings + 32

  • Architects

  • Location

    Domain St, Melbourne VIC 3004, Australia
  • Interior Architect

    Denton Corker Marshall

  • Landscape

    Urban Initiatives

  • Area

    5000.0 m2

  • Project Year

    2017

  • Photographs

Save this picture!

© John Gollings © John Gollings

Text description provided by the architects. The new Geoff Handbury Science and Technology Hub at Melbourne Grammar School, is a simple, singular sculptural structure. It produces compelling imagery that alludes to the scientific and technological investigations taking place within. The School’s brief was to create a unique kind of science and technology centre; a facility that will support staff and students today and into the future.

Save this picture!

© John Gollings © John Gollings

The building is sympathetic to the campus heritage and identity, contributing to the ‘Bluestone Campus’ character in both form and colour.  It also maintains definition of the existing neighbourhood streetscape, in a calm and quite way with a gently curving corner and ends.

Save this picture!

Courtesy of Denton Corker Marshall Courtesy of Denton Corker Marshall

Separated from the central campus built form, the building, located on the south east corner, also engages with the wider campus landscape.  The curved building form is a clear and direct response to the main oval, its physical presence heightened as a stand-alone building. The curved bleachers and overlooking porch, edge the oval while at roof and sky level, an activated, open and covered learning area linking to a green roof garden has been created.

Save this picture!

© John Gollings © John Gollings

Entry to the building is via a raised, gently ramped pathway, leading to a covered entry.
The internal arrangement accommodates new and emerging pedagogies by being highly flexible, highly transparent, and highly efficient in its organisation.  It is characterised by broader settings for teaching and learning; spaces that enable collaborative teaching; and blurred distinctions between formal and informal learning within and outside the classroom / laboratory spaces.

Save this picture!

Section A Section A

Save this picture!

Section B Section B

The layout it based upon a Central Hub for staff, promoting teaching staff and technician collegiality.  This contains a staff workroom, a centralised lab preparation room, spaces for quite staff / staff and staff / pupil discussions, and staff amenities.  

Save this picture!

© John Gollings © John Gollings

Two flexible, formal pedagogical arms for laboratories and classrooms lead from the Hub, one to the north and one to the west. These zones are connected via a Learning Commons Atrium, at the heart of the building. This light filled, open and transparent space ties the formal pedagogical components together and contains a variety of informal collaborative settings for students, enhancing interconnectivity and promoting interaction.  It also contains a dynamic and generous 2.5 metre wide stair. The stair’s sculptural curved shape follows the natural circulation path around a transparent meeting room on the central axis, with views through the Atrium to the oval and school campus beyond.

Save this picture!

© John Gollings © John Gollings

Dispersed around the outer Atrium ring are a variety of informal breakout zones including open collaborative lounges and private study zones, designed in collaboration with educators to facilitate concentration, learning and engagement of students.

Save this picture!

© John Gollings © John Gollings

The ground floor and entry level to the Atrium also links Design and Technology on the lower ground level with laboratories, classrooms and super-labs on the upper levels, and provides large project and industry spaces where science and technology can mesh. The new building creates an educational environment that supports student enquiry, creativity, learning and social interaction.

Save this picture!

© John Gollings © John Gollings

Sustainability Statement
The external building form of the Hub was generated to produce sun-shading embedded into the building skin.  Courtyards, atriums and internal skylights provide daylight into teaching areas, with sensor technology controlling artificial lighting.

Save this picture!

© John Gollings © John Gollings

A Bubbledeck void spacer concrete slab system allows for large internal spans, reduced concrete use and provides exposed concrete soffits for thermal mass.  Active chilled beams are used throughout to reduce energy consumption and operational noise, while providing opportunities for education through exposed systems.

Save this picture!

Courtesy of Denton Corker Marshall Courtesy of Denton Corker Marshall

PV skylights integrated into the building fabric were commissioned thanks to fund-raising from a student environmental group, providing both natural light into the learning laboratory below and electricity generation.  

Save this picture!

© John Gollings © John Gollings

Rainwater is harvested and stored in large capacity tanks buried beneath the oval.   Data from environmental building initiatives is available for students to study so that performance can be monitored and used as an education tool.

Save this picture!

Courtesy of Denton Corker Marshall Courtesy of Denton Corker Marshall

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.